8.5
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
skip to Main Content

Wat is een ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan is een overeenkomst waarin afspraken worden vastgelegd over minderjarige kinderen. In dit plan moeten in ieder geval afspraken staan over:

  • de zorgregeling: hoe wordt de zorg en opvoeding verdeeld,
  • de kinderalimentatie: hoe worden de kosten verdeeld,
  • informatie en consultatie: hoe wordt informatie gegeven over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over schoolkeuze of medische behandelingen.

Is een ouderschapsplan verplicht?

Sinds 2009 is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht voor ouders van minderjarige kinderen die uit elkaar gaan. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag is dit plan verplicht.

Ouderschapsplan zelf opstellen?

Het is mogelijk om een ouderschapsplan zelf op te stellen. Er zijn veel concepten terug te vinden op het internet. Maar belangrijker is het dat de afspraken die u over een kind maakt op weloverwogen wijze tot stand komen waarbij de belangen van het kind centraal staan. Zo is het opstellen van een goede alimentatieregeling voor een kind maatwerk. Ook zijn er soms fiscale voordelen te behalen. Hiervoor is deskundige begeleiding door een specialist zeer wenselijk, zo niet onmisbaar.

Ons kantoor is u hierbij graag van dienst. Onze ervaren en gespecialiseerde MfN-Registermediators zullen u samen begeleiden bij het maken van goede afspraken en deze voor u vastleggen.

Na ondertekening van het plan zijn de gemaakte afspraken bindend. Beide ouders zullen zich dus aan de gemaakte afspraken moeten houden. In de praktijk zijn echter met name de afspraken over de kinderalimentatie en de zorgregeling afdwingbaar.

Aanpassen van het ouderschapsplan

Kinderen ontwikkelen zich voortdurend en situaties kunnen in de tussentijd veranderen. Hierdoor kunnen de gemaakte afspraken na enige tijd niet meer voldoen. Het is daarom belangrijk om de gemaakte afspraken periodiek te evalueren. U kunt de gemaakte afspraken zelf aanpassen wanneer u het samen eens bent.

Afspraak maken?

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact op.
Back To Top
×Close search
Zoeken