Ga naar hoofdinhoud
9,1
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Het echtscheidingsconvenant is een contract waarin de gemaakte afspraken ten aanzien van de scheiding zo goed mogelijk worden vastgelegd. Je moet hierbij denken aan afspraken over de woning, de partneralimentatie, de verdeling van de bezittingen en schulden en de verdeling van de pensioenen. Afspraken over de minderjarige kinderen worden vastgelegd in het ouderschapsplan.

Echtscheidingsconvenant verplicht?

Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht; er kan ook een verzoek tot echtscheiding worden ingediend zonder convenant. Het opstellen van een convenant is echter wel ten zeerste aan te raden. Bovendien kunnen banken, verzekeraars en pensioenuitvoerders hierom vragen.

Echtscheidingsconvenant zelf opstellen?

Het is mogelijk om een echtscheidingsconvenant zelf op te stellen. In de praktijk blijkt het echter niet mogelijk om zelf een convenant op te stellen dat voldoet aan alle eisen en ook standhoudt bij een rechterlijke toetsing. Ons kantoor zal dit om die reden altijd voor jullie doen. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en dat de gemaakte afspraken goed zijn vastgelegd. Op die manier kun je elkaar ook in de toekomst aan de gemaakte afspraken houden. Het doel van het convenant is dan ook ervoor te zorgen dat er in de toekomst zo min mogelijk geschillen ontstaan over de gemaakte afspraken.

Voorafgaand aan een laatste gesprek sturen wij het convenant in concept aan jullie toe. Zo kunnen jullie je goed voorbereiden. Tijdens dit gesprek zullen wij het convenant samen met jullie doornemen en kunnen wij eventuele wijzigingen toepassen. Wanneer dit helemaal overeenkomt met jullie wensen, zullen wij het convenant ter ondertekening aan je voorleggen.

Na ondertekening van het convenant zijn de gemaakte afspraken bindend. Deze afspraken kun je dan alleen nog wijzigen indien je het hier samen over eens bent, of bij rechterlijke uitspraak.

Wanneer het echtscheidingsconvenant en het eventuele ouderschapsplan door jullie beiden is getekend, sturen wij dit door naar de advocaat waarmee wij samenwerken.

Afspraak maken?

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact op.
Back To Top
Zoeken