Ga naar hoofdinhoud
9,1
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen

Scheiden met subsidie

Dagelijks worden wij door tientallen cliënten benaderd met vragen over de voorgenomen echtscheiding. Eén van de meest gehoorde vragen: “Wat gaat de echtscheiding kosten?”. De kosten van de echtscheiding zijn echter niet voor iedereen gelijk. Enerzijds zijn de kosten afhankelijk van de tijd die wij nodig hebben om de volledige procedure voor jullie te verzorgen. Tevens kunnen jullie wellicht scheiden met subsidie. De overheid probeert namelijk mediation te stimuleren en verstrekt hiertoe onder andere subsidie bij mediation in scheidingssituaties. Doordat al onze mediators MfN-registermediator zijn met een specialisatie in het familierecht kunnen wij deze subsidie -een zogeheten toevoeging- voor jou aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Peiljaar voor scheiden met subsidie

Of je voor deze subsidie in aanmerking komt, is afhankelijk van het inkomen en het vermogen in het peiljaar. Als peiljaar hanteert de Raad voor Rechtsbijstand het jaar, twee jaar vóór het huidige jaar. Voor een aanvraag in 2024 kijkt de Raad voor Rechtsbijstand dus naar het jaar 2022. Deze gegevens krijgt de Raad voor Rechtsbijstand van de belastingdienst.

Eigen bijdrage voor scheiden met subsidie

Indien je in aanmerking komt voor deze subsidie, heb je altijd een eigen bijdrage in de kosten van de procedure. Voor het jaar 2024 is de eigen bijdrage vastgesteld op € 61,- of € 121,-.  De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van jullie gezinssamenstelling en de hoogte van het inkomen in het peiljaar. De Raad voor Rechtsbijstand maakt hierbij onderscheid tussen scheidende echtgenoten met en zonder kinderen.

Scheiden met subsidie zonder kinderen

Indien er geen kind stond ingeschreven op jouw woonadres op met moment dat de subsidie bij mediation voor jou wordt aangevraagd, bedraagt de eigen bijdrage € 61,- bij een inkomen tot € 22.100,- per persoon. Bij een inkomen tussen € 22.101,- en € 31.100,- per persoon bedraagt de eigen bijdrage € 121,-. Bij een inkomen boven € 31.100,- per persoon kom je niet in aanmerking voor een toevoeging.

Scheiden met subsidie met kinderen

Indien er wel een of meerdere kinderen stonden ingeschreven op jouw woonadres ten tijde van de subsidie aanvraag, bedraagt de eigen bijdrage € 61,- bij een inkomen tot € 30.700,- per persoon. Bij een inkomen tussen €  30.701,- en € 44.000,- per persoon bedraagt de eigen bijdrage € 121,-. Bij een inkomen boven € 44.000,- per persoon kom je niet in aanmerking voor een toevoeging.

Vermogen

Ook het vermogen speelt een rol bij het al dan niet toekennen van de toevoeging. Heb je spaargeld en had je in het peiljaar meer dan het vrijgestelde vermogen, dan heb je geen recht op subsidie bij mediation. Het vrijgestelde vermogen is voor het jaar 2024 vastgesteld op € 31.747,- per persoon.

Peiljaarverlegging

Indien je op basis van het inkomen en/of vermogen in het peiljaar niet in aanmerking komt voor een toevoeging maar wanneer jouw inkomen en/of vermogen is gedaald waardoor je nu wel in aanmerking komt, kun je de Raad voor Rechtsbijstand vragen om naar jouw huidige financiële situatie te kijken. Dit wordt gedaan middels een verzoek om peiljaarverlegging. Jullie mediator zal jullie op verzoek de formulieren voor de peiljaarverlegging toesturen.

Resultaatbeoordeling

Na afloop van de procedure controleert de Raad voor Rechtsbijstand of je de toevoeging niet onterecht hebt verkregen. Je moet de kosten van de mediator alsnog zelf betalen indien je na de echtscheiding aanspraak maakt op een vermogen van € 18.476,- per persoon of meer.

Griffierechten

De kosten van de rechtbank, de zogeheten griffierechten, bedragen € 320,- voor het jaar 2024. Indien je in aanmerking komt voor een toevoeging, krijg je tevens een korting op de griffierechten. Komt één van jullie in aanmerking voor een toevoeging, bedragen de griffierechten € 203,50. Komen jullie beiden in aanmerking voor een toevoeging, dan bedragen de griffierechten € 87,-.

Wat kost de echtscheiding voor jullie?

Indien jullie beiden in aanmerking komen voor een toevoeging, bedragen de kosten van de procedure hierdoor € 209,- tot € 329,- all-in. Ook als (één van) jullie niet in aanmerking komen voor een toevoeging kan ons kantoor de echtscheidingsprocedure tegen zeer redelijke tarieven verzorgen. Je kunt hiertoe altijd contact met ons opnemen voor een kostenindicatie op maat.

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken of een kostenindicatie? Neem vrijblijvend contact op.
Back To Top