8.5
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
skip to Main Content

Scheiden met subsidie

Dagelijks worden wij door tientallen cliënten benaderd met vragen over de voorgenomen echtscheiding. Eén van de meest gehoorde vragen: “Wat gaat de echtscheiding kosten?”. De kosten van de echtscheiding zijn echter niet voor iedereen gelijk. Enerzijds zijn de kosten afhankelijk van de tijd die wij nodig hebben om de volledige procedure voor u te verzorgen. Tevens kunt u wellicht scheiden met subsidie. De overheid probeert namelijk mediation te stimuleren en verstrekt hiertoe onder andere subsidie bij mediation in scheidingssituaties. Doordat al onze mediators MfN-registermediator zijn met een specialisatie in het familierecht kunnen wij deze subsidie -een zogeheten toevoeging- voor u aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Peiljaar voor scheiden met subsidie

Of u voor deze subsidie in aanmerking komt, is afhankelijk van het inkomen en het vermogen in het peiljaar. Als peiljaar hanteert de Raad voor Rechtsbijstand het jaar, twee jaar vóór het huidige jaar. Voor een aanvraag in 2019 kijkt de Raad voor Rechtsbijstand dus naar het jaar 2017. Deze gegevens krijgt de Raad voor Rechtsbijstand van de belastingdienst.

Eigen bijdrage voor scheiden met subsidie

Indien u in aanmerking komt voor deze subsidie heeft u altijd een eigen bijdrage in de kosten van de procedure. Voor het jaar 2018 is de eigen bijdrage vastgesteld op € 54,- of € 107,-.  De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw gezinssamenstelling en de hoogte van uw inkomen in het peiljaar.

Scheiden met subsidie zonder kinderen

De Raad voor Rechtsbijstand maakt een onderscheid tussen scheidende echtgenoten met en zonder kinderen. Indien er geen kind stond ingeschreven op uw woonadres op met moment dat de subsidie bij mediation voor u wordt aangevraagd, bedraagt de eigen bijdrage € 54,- bij een inkomen tot € 19.400,- per persoon. Bij een inkomen tussen € 19.401,- en € 27.300,- per persoon bedraagt de eigen bijdrage € 107,-. Bij een inkomen boven € 27.300,- per persoon komt u niet in aanmerking voor een toevoeging.

Scheiden met subsidie met kinderen

Indien er wel een of meerdere kinderen stonden ingeschreven op uw woonadres ten tijde van de subsidie aanvraag, bedraagt de eigen bijdrage € 54,- bij een inkomen tot € 26.900,- per persoon. Bij een inkomen tussen € 26.901,- en € 38.600,- per persoon bedraagt de eigen bijdrage € 107,-. Bij een inkomen boven € 38.600,- per persoon komt u niet in aanmerking voor een toevoeging.

Vermogen

Ook het vermogen speelt een rol bij het al dan niet toekennen van de toevoeging. Heeft u spaargeld of bijvoorbeeld een tweede woning en had u in het peiljaar meer dan het heffingsvrije vermogen, dan heeft u geen recht op subsidie bij mediation. Het heffingsvrije vermogen in 2017 bedroeg € 25.000,- per persoon.

Peiljaarverlegging

Indien u op basis van het inkomen en/of vermogen in het peiljaar niet in aanmerking komt voor een toevoeging maar wanneer uw inkomen en/of vermogen is gedaald waardoor u nu wel in aanmerking komt, kunt u de Raad voor Rechtsbijstand vragen om naar uw huidige financiële situatie te kijken. Dit wordt gedaan middels een verzoek om peiljaarverlegging. Uw mediator zal u op verzoek de formulieren voor de peiljaarverlegging toesturen.

Resultaatbeoordeling

Na afloop van de procedure controleert de Raad voor Rechtsbijstand of u de toevoeging niet onterecht heeft verkregen. U moet de kosten van de mediator alsnog betalen indien u na de echtscheiding beschikt over meer dan de helft van het heffingsvrije vermogen. In 2019 bedraagt het heffingsvrije vermogen € 30.360,- per persoon; de resultaatgrens bedraagt hiermee € 15.180,- per persoon.

Griffierechten

De kosten van de rechtbank, de zogeheten griffierechten bedragen € 297,- voor het jaar 2019. Indien u in aanmerking komt voor een toevoeging, krijgt u tevens een korting op de griffierechten. Komt één van u beiden in aanmerking voor een toevoeging, bedragen de griffierechten € 189,-. Komt u beiden in aanmerking voor een toevoeging, bedragen de griffierechten € 81,-.

Wat kost de echtscheiding voor u?

Indien u beiden in aanmerking komt voor een toevoeging, bedragen de kosten van de procedure hierdoor € 189,- tot € 295,- all-in. Ook als (één van) u niet in aanmerking komt voor een toevoeging kan ons kantoor de echtscheidingsprocedure tegen zeer redelijke tarieven verzorgen. U kunt hiertoe altijd contact met ons opnemen voor een kostenindicatie op maat.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken of een kostenindicatie? Neem vrijblijvend contact op.
Back To Top