Ga naar hoofdinhoud
9,1
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

Een echtscheiding is ingrijpend. Moet er daarnaast ook nog verhuisd worden, dan maakt dat de scheiding extra zwaar. Daarom kan het prettig zijn als in elk geval één van beiden na de scheiding niet direct moet verhuizen maar bijvoorbeeld nog een tijdje in de woning kan blijven wonen. Om die reden krijgen wij vaak de vraag: Kan ik na de echtscheiding in onze koopwoning blijven wonen? Soms is dat mogelijk. Het hangt af van je financiële situatie of de mate waarin jouw ex-partner bereid is om hierover afspraken te maken.

Van wie is de woning?

Eerst moet gekeken worden wie de eigenaar is van de woning. De eigenaar van de woning bepaalt wat er na de scheiding met de woning gebeurt. Als er slechts één eigenaar is, dan blijft die meestal na de scheiding in de woning wonen en moet de andere partner de woning verlaten maar dat hoeft niet. Er kunnen andere afspraken gemaakt worden.

Zijn jullie samen eigenaar van de woning, dan zullen jullie samen afspraken moeten maken over de woning. Er zijn drie mogelijkheden:

  • één van beiden krijgt de woning toebedeeld;
  • de woning zal worden verkocht;
  • de woning wordt onverdeeld samen aangehouden.

Kan ik na de echtscheiding in onze koopwoning blijven wonen?

Je kunt na de scheiding de woning toebedeeld krijgen als je de hypotheek op je eigen naam kunt krijgen en tevens de ander zijn of haar deel van de overwaarde kunt betalen. Voor meer informatie over het bepalen van de overwaarde lees je ook ons artikel “Heb ik na de scheiding recht op overwaarde?

Ben je niet in staat om de woning te financieren, dan kan je de woning niet toebedeeld krijgen. De woning wordt dan toebedeeld aan de andere partner of wordt verkocht. Het is tot slot ook nog mogelijk dat je afspreekt om de woning samen onverdeeld aan te houden.

Na de scheiding samen eigenaar blijven van de woning

Het is mogelijk om de woning na de scheiding onverdeeld aan te houden. De hypotheek blijft dan ook op twee namen staan. Dat heeft vaak veel gevolgen. Bijvoorbeeld dat de ander minder of geen nieuwe hypotheek kan krijgen en dus geen eigen woning kan kopen. Bovendien verandert het recht op de hypotheekrenteaftrek als een van beiden de woning niet meer bewoont.

Indien jullie de woning samen willen aanhouden, dan moeten er veel zaken geregeld worden. Bijvoorbeeld hoe lang je de woning samen zult aanhouden en wie de kosten betaalt. Het is aan te bevelen om deze afspraken onder begeleiding van een deskundige te maken.

Lees voor meer informatie hierover het artikel: Kunnen wij na de scheiding samen eigenaar van ons koophuis blijven? 

Eigen woning en echtscheiding

Je kunt samen scheiden met een mediator of ieder met een eigen advocaat. Mediation is goedkoper, sneller en er zijn meer mogelijkheden. Een deskundige scheidingsmediator heeft onder andere kennis van wonen, hypotheken, belastingen en verzekeringen. De mediator stelt zorgvuldig met partijen de feiten vast, bijvoorbeeld wat de woning waard is, en helpt partijen vervolgens om afspraken te maken over wat er na de scheiding met de woning zal gebeuren. Maar dat niet alleen. Een deskundig mediator helpt partijen ook om afspraken te maken over wie er tot die tijd zal kunnen wonen, wie welke kosten moet betalen en wie recht heeft op de hypotheekrenteaftrek zodat alles eerlijk verloopt.

Meer informatie over scheiden

Raad & Daad heeft meer artikelen met nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

 

Over de auteur

Een echtscheiding is ingrijpend. Moet er daarnaast ook nog verhuisd worden, dan maakt dat de scheiding extra zwaar. Daarom kan het prettig zijn als in elk geval één van beiden na de scheiding niet direct moet verhuizen maar bijvoorbeeld nog een tijdje in de woning kan blijven wonen. Om die reden krijgen wij vaak de…

Lees meer >



Back To Top