Ga naar hoofdinhoud
9,1
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

Wat is partneralimentatie? Partneralimentatie is de maandelijkse bijdrage in het levensonderhoud van de ene ex-partner aan de andere ex-partner. Partneralimentatie is gebaseerd op de onderhoudsverplichting die ex-partners naar elkaar hebben.

Onderhoudsverplichting

Als huwelijks- of geregistreerd partners ben je volgens de wet verplicht voor elkaar te zorgen, er ontstaat een onderhoudsplicht. Door huwelijkse voorwaarden op te stellen kun je hierover geen andere afspraken maken. Dus ook als er huwelijkse voorwaarden zijn, is er sprake van een onderhoudsverplichting en een partneralimentatieverplichting.

Duur onderhoudsverplichting

Mochten jullie uit elkaar gaan, dan loopt ook na de scheiding de onderhoudsverplichting voor een bepaalde tijd door. De duur van de onderhoudsplicht is gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. Hierop zijn twee uitzonderingen: indien er sprake is van een huwelijk met jonge kinderen of indien er sprake is van een langdurig huwelijk. Meer informatie over de duur van de onderhoudsverplichting vind je op deze pagina.

Hoeveel partneralimentatie?

Uit de onderhoudsverplichting na scheiding kan een partneralimentatieverplichting voortvloeien. Of dit het geval is, hangt ervan af of je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Is jouw inkomen niet toereikend om in je levensonderhoud te voorzien, dan kan je van je ex-partner een onderhoudsbijdrage vragen. Of en hoeveel jouw ex-partner in jouw levensonderhoud kan bijdragen, is enerzijds afhankelijk van wat jullie tijdens het huwelijk aan inkomen gewend waren (behoefte) en anderzijds van de draagkracht van de ex-partner. Voor het bepalen van de behoefte en de draagkracht zijn er normen ontwikkeld: de Tremanormen. Op grond van deze normen kan een partneralimentatieberekening worden gemaakt. Een partneralimentatieberekening is maatwerk. Een goede echtscheidingsmediator kan jullie hierin begeleiden.

Indexering partneralimentatie

De kosten van levensonderhoud worden ieder jaar iets duurder. Om die reden wordt een vastgestelde alimentatie ieder jaar verhoogd met een indexeringspercentage. Dit percentage wordt jaarlijks door de Minister van Justitie vastgesteld en gepubliceerd in de Staatscourant. De alimentatieplichtige moet deze verhoging zelf toepassen. Op de website van het LBIO kun je eenvoudig zelf de geïndexeerde alimentatie berekenen.

Partneralimentatie fiscaal aftrekbaar

Betaalde partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar: de alimentatieplichtige partner mag de bruto betaalde alimentatie aftrekken bij de belastingaangifte. Hierdoor krijgt de alimentatieplichtige partner hierover een bedrag terug van de belastingdienst. Vanaf 2020 kun je minder alimentatie aftrekken van de belasting. Vanaf 2023 kun je nog 37,05% van de betaalde partneralimentatie aftrekken van het inkomen.

De alimentatiegerechtigde moet over de ontvangen partneralimentatie belasting betalen.

Meer

Zie ook andere artikelen:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

Over de auteur

Wat is partneralimentatie? Partneralimentatie is de maandelijkse bijdrage in het levensonderhoud van de ene ex-partner aan de andere ex-partner. Partneralimentatie is gebaseerd op de onderhoudsverplichting die ex-partners naar elkaar hebben. Onderhoudsverplichting Als huwelijks- of geregistreerd partners ben je volgens de wet verplicht voor elkaar te zorgen, er ontstaat een onderhoudsplicht. Door huwelijkse voorwaarden op te…

Lees meer >Back To Top