8.5
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
skip to Main Content
Mail mij dit artikel

Heb ik na de echtscheiding recht op overwaarde?

Huizenprijzen bereiken recordhoogte

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld.

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in bijna heel Nederland flink gestegen. Daardoor zijn woningbezitters, in elk geval op papier, een heel stuk rijker geworden. Hebben jullie een koopwoning, dan is de kans groot dat er overwaarde is. Maar hoe zit het nu bij scheiding? Waar heb je recht op? Er is immers geen geld. De waarde zit in de stenen.

Wat zegt de wet?

Op grond van de wet kunnen ex-partners de verdeling van de woning niet weigeren. Indien één partner de woning niet langer samen wil aanhouden, dan moet de woning worden verkocht of worden verdeeld.

Indien jij de woning toebedeeld krijgt, dan moet je de helft van de overwaarde aan de ander betalen. Krijg jij de woning niet toebedeeld, dan heb je recht op jouw aandeel in de overwaarde. Dat kan doordat de woning wordt toebedeeld aan de ander en jij wordt uitgekocht of doordat de woning wordt verkocht waarna de overwaarde wordt verdeeld.

Hoe bepaal je de hoogte van de overwaarde?

De overwaarde wordt bepaald door de vrije marktwaarde van de woning. De vrije marktwaarde is de prijs die je ontvangt als je de woning verkoopt vrij van huur en gebruik. Van de vrije marktwaarde trek je de hypotheek af. Wat resteert is overwaarde. Er kan ook sprake zijn van onderwaarde. De schuld is dan hoger dan de woningwaarde.

Hoeveel overwaarde krijg ik bij echtscheiding?

Jouw aandeel in de overwaarde is gelijk aan jouw aandeel in de eigendom van de woning. Meestal is dat 50/50 maar dat is niet altijd het geval.

Ook als de woning niet op jouw naam staat, zou het kunnen dat je recht hebt op (een deel) van de overwaarde. Zie voor meer informatie hierover ons artikel “Heb ik recht op overwaarde als de woning niet op mijn naam staat?”

Afstand doen van overwaarde

Je hebt recht op jouw aandeel in de overwaarde. Zou er een restschuld geweest zijn door onderwaarde, dan had je ook de plicht om die te dragen. Wil je een nieuwe woning kopen, dan moet je je overwaarde voor de aankoop gebruiken. Doe je dat niet, dan heeft dat financiële gevolgen.

Het is mogelijk dat een partner afstand doet van zijn of haar aandeel in de overwaarde. Het is echter niet gebruikelijk dat er afstand wordt gedaan van overwaarde. Vaak gaat het over veel geld. Er zijn bovendien ook andere oplossingen om te voorkomen dat de woning direct moet worden verkocht. Zie voor meer informatie ons artikel “afstand doen van overwaarde. Of zijn er andere oplossingen”

Aan de hypotheek gekoppeld bankspaarproduct of levensverzekering

Indien de woning van jullie samen is, dan heb je vaak naast recht op jouw deel van de overwaarde, ook recht op jouw deel van het aan de hypotheek gekoppelde spaarproduct. Het is mogelijk om dit te verdelen. Degene die het product toebedeeld krijgt, moet dan de helft van de waarde vergoeden. Het kan ook afgekocht worden. Ieder ontvangt dan de helft van de waarde. Dit is belastingvrij en aan afkoop zitten doorgaand weinig kosten verbonden.

Eigen woning en echtscheiding

Je kunt samen scheiden met een mediator of ieder met een eigen advocaat. Mediation is goedkoper, sneller en er zijn meer mogelijkheden. Een deskundige scheidingsmediator heeft onder andere kennis van wonen, hypotheken, belastingen en verzekeringen. De mediator stelt zorgvuldig met partijen de feiten vast, bijvoorbeeld wat de woning waard is, en wat ieders aandeel in de overwaarde is en helpt partijen vervolgens om afspraken te maken over wat er na de scheiding met de woning zal gebeuren. Maar dat niet alleen. Een deskundig mediator helpt partijen ook om afspraken te maken over wie er tot die tijd zal kunnen wonen, wie welke kosten moet betalen en wie recht heeft op de hypotheekrenteaftrek zodat alles eerlijk verloopt.

 

Meer informatie over scheiden

Raad & Daad heeft meer artikelen met nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld:

-Heb ik recht op overwaarde als de woning niet op mijn naam staat;

-Hoeveel hypotheek kan ik na de scheiding krijgen;

-Hoe regel je een echtscheiding;

-Hoe werkt een scheidingsprocedure met een mediator;

-Kunnen wij na de scheiding samen eigenaar blijven van onze woning;

-Wat is partneralimentatie;

-Hoe onderhandel ik over partneralimentatie.

 

De artikelen staan op onze website of kunnen opgevraagd worden door te bellen of te mailen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nlOver de auteur

beheerder

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."

Back To Top