Ga naar hoofdinhoud
9,1
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

Een echtscheiding is een hoop gedoe. Er moet in korte tijd veel geregeld worden en alles verandert – niet in de minste plaats voor de kinderen. Een veel gehoorde vraag is dan ook: “Kunnen wij na de echtscheiding samen eigenaar van ons koophuis blijven?”

Wat zegt de wet?

Ex-partners kunnen de verdeling van de woning niet weigeren. Indien één partner de woning niet langer samen wil aanhouden, dan moet de woning worden verkocht of worden verdeeld.

Mogen we de woning samen aanhouden?

Het is wel degelijk mogelijk om de woning samen te houden. Er wordt dan dus niet verdeeld en ook niet verkocht. In elk geval niet direct. Maar dat kan alleen als beide partijen het hierover eens zijn.

De woning onverdeeld laten doen ex-partners bijvoorbeeld als onderling verdelen financieel niet kan (omdat de bank niet akkoord is met de herfinanciering) maar er in de ogen van de partijen toch grote belangen zijn om de woning niet te verkopen. Bijvoorbeeld om de kinderen (nog een tijd) in hun vertrouwde omgeving te houden of omdat er bij verkoop een grote schuld resteert als gevolg van onderwaarde.

Ex-partners blijven dan beiden eigenaar van de woning terwijl slechts één van hen, vaak met de kinderen, in de woning blijft wonen.

Wat zijn de gevolgen?

Indien ex-partners de woning samen willen aanhouden, dan is er sprake van een complexer echtscheidingsconvenant. Er moeten afspraken worden gemaakt over:

  • het gebruik van de woning;
  • de verdeling van (alle) bij de woning horende kosten;
  • de verdeling van de hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek;
  • hoe lang de woning wordt aangehouden en wat er daarna gebeurt. Bovendien moet er besproken worden wat er gebeurt bij bijvoorbeeld hertrouwen, overlijden, etc.

Dit kunnen de meeste mensen niet zelf. Een deskundige scheidingsmediator is bekend met de haken en ogen die er zijn als partijen de woning samen willen aanhouden. De mediator zal hen helpen dit op een goede manier te regelen en hen informeren over de gevolgen van hun afspraken zodat zij weten wat zij doen en wat de gevolgen hiervan zijn.

Eigen woning en echtscheiding

Je kunt samen scheiden met een mediator of ieder met een eigen advocaat. Mediation is goedkoper, sneller en er zijn meer mogelijkheden. Een deskundige scheidingsmediator heeft onder andere kennis van wonen, hypotheken, belastingen en verzekeringen. De mediator stelt zorgvuldig met partijen de feiten vast -bijvoorbeeld wat de woning waard is- en helpt partijen vervolgens om afspraken te maken over wat er na de scheiding met de woning zal gebeuren. Maar dat niet alleen. Een deskundig mediator helpt partijen ook om afspraken te maken over wie er tot die tijd zal kunnen wonen, wie welke kosten moet betalen en wie recht heeft op de hypotheekrenteaftrek zodat alles eerlijk verloopt.

Meer informatie over scheiden

Raad & Daad heeft meer artikelen met nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

Over de auteur

Een echtscheiding is een hoop gedoe. Er moet in korte tijd veel geregeld worden en alles verandert - niet in de minste plaats voor de kinderen. Een veel gehoorde vraag is dan ook: "Kunnen wij na de echtscheiding samen eigenaar van ons koophuis blijven?" Wat zegt de wet? Ex-partners kunnen de verdeling van de woning…

Lees meer >Back To Top