Ga naar hoofdinhoud
8,9
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld. Kun je afstand doen van overwaarde woning bij echtscheiding? En is dit verstandig?

Huizenprijzen bereiken recordhoogte

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in bijna heel Nederland flink gestegen. Daardoor zijn woningbezitters, in elk geval op papier, een heel stuk rijker geworden. Hebben jullie een koopwoning, dan is de kans groot dat er overwaarde is. Ga je uit elkaar, dan heeft ieder recht op zijn of haar aandeel in de overwaarde. Zie hiervoor ook ons artikel: “Heb ik na de echtscheiding recht op overwaarde?

Afstand doen van overwaarde woning bij echtscheiding

Je kunt afstand doen van overwaarde woning bij echtscheiding. Een veel gehoorde reden is dat de ene partij het de andere partij mogelijk wil maken om in de woning te kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld voor de kinderen maar soms ook uit schuldgevoel.

Het is niet gebruikelijk dat er afstand wordt gedaan van overwaarde. Het gaat vaak om veel geld dat je uiteindelijk samen hebt opgebouwd. Er zijn echter ook fiscale consequenties. Zo moet er mogelijk schenkbelasting betaald worden en zal de partij die afstand doet van overwaarde, in de toekomst hogere maandlasten hebben. Bovendien zijn er andere oplossingen mogelijk.

Andere oplossingen

Soms is het niet nodig om afstand te doen van de overwaarde. In de eerste plaats is het van belang om met de bank in gesprek te gaan en duidelijkheid te krijgen over hoeveel er precies geleend kan worden. Soms kan er in elk geval een deel van de overwaarde uitbetaald worden.

In plaats van afstand doen van de overwaarde, is het ook mogelijk om af te spreken dat de overwaarde op een later tijdstip wordt uitbetaald. Dan is er geen sprake van een schenking maar van een lening.

Het is ook mogelijk om de woning nog enige tijd na de scheiding onverdeeld samen aan te houden. Soms is de andere partner na enkele jaren wel in staat om de overwaarde uit te betalen. Je stelt de verdeling dan uit.

Rechtszekerheid

Er zijn veel gevallen bekend waarin een partij afstand deed van de overwaarde en achteraf spijt kreeg.

Indien een partij afstand doet van overwaarde, dan wordt dat vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. In principe moet een echtscheidingsconvenant rechtszekerheid bieden. Maar dat is niet altijd het geval. Als een partij in een echtscheidingsprocedure afstand doet van zijn of haar aandeel in de overwaarde, dan is dat bijzonder. Als dit echtscheidingsconvenant tot stand is gekomen en ondertekend is in een snelle en goedkope echtscheidingsprocedure, dan is de kans zeer groot dat dit convenant geen stand zal houden als het bij de rechter wordt aangevochten. De bewijslast zal waarschijnlijk omgekeerd worden. Dat betekent dat degene die de overwaarde heeft ontvangen, moet bewijzen dat degene die de overwaarde heeft gegeven, dat ook echt wilde en bijvoorbeeld niet onder druk stond of niet wist wat hij/zij deed. Slaagt degene die de overwaarde heeft ontvangen er niet in om dat bewijs te leveren, dan zal er achteraf alsnog afgerekend moeten worden.

Deskundige begeleiding

Indien er afwijkende afspraken gemaakt worden over de verdeling van de overwaarde van de woning, dan gaat het vaak over veel geld. De belangen zijn dus groot. Als de belangen groot zijn en mensen krijgen naderhand ruzie, dan belanden ze al snel in rechtszaken met advocaten. Het is aan te bevelen om vooraf een deskundige mediator in te schakelen. De partijen krijgen dan goede informatie en meer rechtszekerheid. Een echtscheidingsconvenant dat onder begeleiding van een deskundig mediator is opgesteld, zal niet snel aangevochten worden bij de rechtbank en als dat wel gebeurt, dan is de kans groot dat het stand houdt.

Meer informatie over scheiden

Raad & Daad heeft meer artikelen met nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

Over de auteur

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld. Kun je afstand doen van overwaarde woning bij echtscheiding? En is dit verstandig? Huizenprijzen bereiken recordhoogte De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in bijna heel Nederland flink gestegen. Daardoor zijn woningbezitters, in elk geval op papier, een heel stuk rijker geworden. Hebben…

Lees meer >



Back To Top