Ga naar hoofdinhoud
9,1
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

Het besluit om uit elkaar te gaan is definitief genomen. Hoe vertellen wij de kinderen dat wij gaan scheiden?

Een echtscheiding is ingrijpend – niet in de minste plaats voor de kinderen. De kinderen vertellen dat je gaat scheiden is dan ook niet makkelijk. Deze scheidingsmelding aan de kinderen wordt het paraplugesprek genoemd. Het paraplugesprek is cruciaal voor het verwerkingsproces van de scheiding voor de kinderen. Het is dan ook belangrijk dat je dit gesprek goed voorbereid. Hieronder enkele tips om dit gesprek zo goed mogelijk te voeren:

Hoe vertellen wij de kinderen dat wij gaan scheiden?

Het is allereerst belangrijk dat je dit gesprek samen voert, op een respectvolle wijze. Voer dit gesprek op een plek waar de kinderen zich veilig voelen. Het is wellicht een open deur maar stem dit gesprek af op de leeftijd van de kinderen. Toon tijdens dit gesprek gerust je emotie en laat de kinderen vrij om hun emotie te tonen. Probeer als ouders echter heftige emoties te beheersen.

Wanneer vertellen wij de kinderen dat wij gaan scheiden?

Kies het moment waarop je de kinderen vertelt dat jullie uit elkaar gaan zorgvuldig. Vertel dit zo mogelijk niet direct nadat er is besloten om uit elkaar te gaan. Je kunt dit gesprek het beste voeren wanneer jullie wat verder zijn in het proces zodat jullie ook meer kunnen vertellen over de gevolgen van de scheiding voor de kinderen.

Zorg ervoor dat jullie tijdens het gesprek niet gestoord worden en neem de tijd. Het is prettig als de kinderen ook na het gesprek voldoende tijd hebben om nog vragen te stellen. Het begin van het weekend of het begin van een vakantie kan bijvoorbeeld een goed moment zijn.

Wat vertellen wij de kinderen?

Vertel in grote lijnen wat de reden is van de scheiding. Stem dit van tevoren met elkaar af zodat de kinderen geen twee verschillende verhalen horen. Geef elkaar als ouders hierbij niet de schuld en maak vooral duidelijk dat de scheiding op geen enkele manier de schuld is van de kinderen.

Geef aan dat het besluit om uit elkaar te gaan definitief is en dat de kinderen niets kunnen doen om jullie weer bij elkaar te brengen.

Bespreek dat jullie altijd de ouders blijven van de kinderen, hetzij straks ieder vanaf een eigen adres waar de kinderen een eigen plek zullen hebben. Geef hierbij aan dat de kinderen geen keuze hoeven te maken voor hun vader of moeder. Vertel dat jullie samen zorgen voor een goede verdeling van de tijd met de kinderen.

Bespreek wat er zal veranderen na de scheiding en wat hetzelfde zal blijven. Dit biedt de kinderen houvast.

Meer informatie 

Raad & Daad heeft meer artikelen met nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

 

Over de auteur

Het besluit om uit elkaar te gaan is definitief genomen. Hoe vertellen wij de kinderen dat wij gaan scheiden? Een echtscheiding is ingrijpend - niet in de minste plaats voor de kinderen. De kinderen vertellen dat je gaat scheiden is dan ook niet makkelijk. Deze scheidingsmelding aan de kinderen wordt het paraplugesprek genoemd. Het paraplugesprek…

Lees meer >Back To Top