8.5
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
skip to Main Content
Mail mij dit artikel

Wie mag na de echtscheiding in ons huurhuis blijven wonen?

Gelijke rechten

Echtgenoten hebben gelijke rechten ten aanzien van een huurwoning. Na de scheiding moet één van de twee de woning verlaten. Er is geen vaste regel wie de woning moet verlaten en wie na de scheiding in de woning mag blijven wonen. Het is niet relevant op wiens naam het huurcontract staat. Ook niet relevant is of een partij de woning al voor het huwelijk had. De verhuurder heeft ook geen zeggenschap over wie mag blijven en wie niet. Beide partners genieten huurbescherming. Toch zal er één de woning verlaten en één in de woning blijven.

Tijdelijk exclusief gebruik

Indien de situatie thuis onhoudbaar is, kan de rechter gevraagd worden om te bepalen dat een van beiden de woning tijdelijk niet meer mag betreden zodat de ander daar (met de kinderen) rustig kan wonen. Er is dan altijd sprake van een rechtszaak met advocaten. Het definitieve gebruik van de woning wordt dan in de bodemprocedure toegewezen.

Toewijzen van de woning door de rechter

Indien er sprake is van een rechtszaak bij de echtscheiding, dan kan de rechter verzocht worden om de woning aan één partner toe te wijzen. De rechter weegt de belangen.

Degene die het grootste deel van de zorg voor de kinderen heeft gedragen tijdens het huwelijk zal, in het geval van strijd,  na de scheiding ook de meeste zorgtaken krijgen en daarmee ook de woning. Het gebruik van de woning wordt in feite aan de kinderen verstrekt.

Degene die het minste kans heeft om vervangende woonruimte te vinden, maakt meer kans om het huurrecht van de echtelijke woning toegewezen te krijgen dan degene die meer kansen heeft op een alternatief. Bijvoorbeeld degene die het laagste inkomen heeft of degene die het minste alternatieven heeft, zoals familie en vrienden.

Samen afspraken maken

Partijen kunnen samen afspraken maken. Bijvoorbeeld dat degene die de woning verlaat de woning nog zal kunnen blijven bewonen totdat hij of zij vervangende woonruimte kan betrekken. Het is ook mogelijk om een bepaalde einddatum af te spreken Daarmee is er iets meer duidelijkheid maar komt degene die de woning moet verlaten ook meet onder druk. De afspraken moeten voor beiden aanvaardbaar zijn. Een mediator kan hierbij helpen.

Bird nesting

Bird nesting is de afspraak waarbij de kinderen altijd in de woning wonen en de ouders om de beurt.

Dit is een oplossing voor ouders die snel uit elkaar moeten en de zorgtaken voor de kinderen min of meer gelijk verdelen.

Bird nesting is altijd een tijdelijke oplossing omdat het ten koste gaat van privacy. Doorgaans is maximaal een jaar haalbaar voor beiden.Over de auteur

beheerder

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."

Back To Top