Ga naar hoofdinhoud
9,1
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

Wie mag na de echtscheiding in ons huurhuis blijven wonen? Wat zijn ieders rechten? Wanneer moet mijn partner de huurwoning verlaten? 

Gelijke rechten

Echtgenoten hebben bij een echtscheiding gelijke rechten ten aanzien van een huurhuis. Na de scheiding moet één van de twee de woning verlaten. Er is geen vaste regel wie de woning moet verlaten en wie na de scheiding in de woning mag blijven wonen. Het is niet relevant op wiens naam het huurcontract staat. Ook niet relevant is of een partij de woning al voor het huwelijk had. De verhuurder heeft ook geen zeggenschap over wie mag blijven en wie niet. Beide partners genieten huurbescherming. Toch zal er één de woning verlaten en één in de woning blijven.

Tijdelijk exclusief gebruik

Indien de situatie thuis onhoudbaar is, kan de rechter gevraagd worden om te bepalen dat een van beiden de woning tijdelijk niet meer mag betreden zodat de ander daar (met de kinderen) rustig kan wonen. Dit wordt een voorlopige voorziening genoemd. Er is dan altijd sprake van een rechtszaak met advocaten. Het definitieve gebruik van de woning wordt dan in de bodemprocedure toegewezen.

Toewijzen van de huurwoning door de rechter

Indien er sprake is van een rechtszaak bij de echtscheiding, dan kan de rechter verzocht worden om de huurwoning aan één partner toe te wijzen. De rechter weegt de belangen.

De ouder die tijdens het huwelijk het grootste deel van de zorg voor de kinderen heeft gedragen zal, in het geval van strijd, na de scheiding doorgaans ook de meeste zorgtaken krijgen en daarmee ook het huurhuis. Het gebruik van de woning wordt in feite aan de kinderen verstrekt.

Degene die het minste kans heeft om vervangende woonruimte te vinden, maakt meer kans om het huurrecht van de woning toegewezen te krijgen dan degene die meer kansen heeft op een alternatief. Bijvoorbeeld degene die het laagste inkomen heeft of degene die het minste alternatieven heeft, zoals familie en vrienden.

Samen afspraken maken over het huurhuis

Partijen kunnen samen afspraken maken. Bijvoorbeeld dat degene die het huurhuis verlaat de woning nog zal kunnen blijven bewonen totdat hij of zij vervangende woonruimte kan betrekken. Het is ook mogelijk om een bepaalde einddatum af te spreken. Daarmee is er iets meer duidelijkheid maar komt degene die de woning moet verlaten ook meer onder druk. De afspraken moeten voor beiden aanvaardbaar zijn. Een mediator kan hierbij helpen.

Bird nesting

Bird nesting is de afspraak waarbij de kinderen altijd in de woning wonen en de ouders om de beurt.

Dit is een oplossing voor ouders die snel uit elkaar moeten en de zorgtaken voor de kinderen min of meer gelijk verdelen.

Bird nesting is altijd een tijdelijke oplossing omdat het ten koste gaat van privacy. Doorgaans is dit maximaal een jaar haalbaar voor beiden.

Er is een heel groot verschil tussen een echtscheiding met advocaten of een echtscheiding met een mediator. Voor meer informatie hierover lees je de artikelen:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

 

Over de auteur

Wie mag na de echtscheiding in ons huurhuis blijven wonen? Wat zijn ieders rechten? Wanneer moet mijn partner de huurwoning verlaten?  Gelijke rechten Echtgenoten hebben bij een echtscheiding gelijke rechten ten aanzien van een huurhuis. Na de scheiding moet één van de twee de woning verlaten. Er is geen vaste regel wie de woning moet…

Lees meer >



Back To Top