Ga naar hoofdinhoud
8,9
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

Echtscheiding middels mediation heeft veel voordelen ten opzichte van een scheiding met advocaten. Een veel gestelde vraag is dan ook: “Hoe krijg ik mijn partner mee naar de mediator?”

Met de informatie hieronder heb je meer kennis waardoor jij jouw scheiding beter kunt laten verlopen.

Vrijwilligheid

Mediation kan alleen op vrijwillige basis. Dat betekent dat de deelnemers te allen tijde het recht hebben om te stoppen met mediation of er niet eens aan hoeven te beginnen. Iemand kan dus niet gedwongen worden tot mediation. Overtuigen kan soms wel omdat mediation doorgaans een betere oplossing is dan een rechtszaak.

Haastige spoed is zelden goed

Er is tijd nodig om het scheidingsbesluit te verwerken. Iemand die erg emotioneel is, laat zich minder makkelijk overtuigen dan iemand die de situatie accepteert. Doorgaans zijn de heftigste emoties vier weken na de scheidingsmelding gezakt en ontstaat er ruimte voor gesprekken.

Hoe zit het eigenlijk?

Er moeten twee zaken geregeld worden

  1. De ontbinding van jullie huwelijk;
  2. De gevolgen daarvan.

De echtscheiding

Over de echtscheiding valt niet te onderhandelen. Wanneer jij hebt besloten om te gaan scheiden, dan gaat de scheiding er ook komen. Zelfs als jouw partner niets doet of juist naar het beste en duurste advocatenkantoor gaat, dan komt er een scheiding. Als iemand niet wil scheiden, dan biedt niets doen of een eigen advocaat daarvoor dus geen oplossing.

De gevolgen van de scheiding

Met de gevolgen van de scheiding wordt bedoeld dat regelingen op papier komen over de kinderen, financiën, de woning, de verdeling, de belastingen en de pensioenen. Het gaat er dus nog om dat de gevolgen van de scheiding op een goede manier geregeld worden. Dat kan ieder apart (advocaten) of samen (met een mediator). Bespreek met je partner dat jij de scheiding graag in samenspraak wenst te regelen. Bespreek eerlijk dat dat alleen kan indien beide partijen daartoe bereid zijn.

Meer mogelijkheden

Een rechtszaak kent doorgaans een winnaar en een verliezer. Bij mediation kunnen regelingen getroffen worden die voor beiden aanvaardbaar zijn.

Een rechter hakt knopen door op basis van de wet. Een mediator zoekt naar de achterliggende wensen en belangen. Een deskundig mediator kan meedenken over oplossingen die recht doet aan de wensen en belangen van beide partijen.

Mijn partner neemt me niet serieus

Als er tijdens ruzies is gedreigd met een echtscheiding die er vervolgens niet komt, dan neemt de ander je op dat punt steeds minder serieus. Neem jij de echtscheiding serieus, dan gaat jouw partner jou ook serieus nemen.

Betrek je partner in het proces

Je kunt je partner verwijzen naar artikelen die gaan over het echtscheidingsproces. Je partner kan zich dan verdiepen in de mogelijkheden en onmogelijkheden en betere beslissingen nemen.

Geef je partner enkele weken de tijd om te bezinnen.

Wat verder goed is om te weten

Het is niet mogelijk om de gevolgen van de scheiding zonder advocaat of mediator te regelen als één van beiden dat niet wil. Je hebt recht op onafhankelijk advies bij je scheiding.

Een deskundige mediator stelt met partijen zorgvuldig de feiten vast (wat zijn de inkomens, wat is de waarde van de woning en andere vermogensbestanddelen) en informeert hen over hun rechten en plichten. Indien de mediator deskundig is, is er geen advocaat nodig en kunnen de gevolgen van de scheiding in samenspraak geregeld worden.

Baat het niet, dan schaadt het niet

Mediation is vrijwillig. Dat betekent dat partijen in een mediation altijd mogen stoppen.

Partijen hebben het recht om terug te komen op alle afspraken die in een mediation gemaakt worden, totdat er een convenant en ouderschapsplan is ondertekend. Bovendien geldt er een geheimhouding. Wat in een mediation is besproken, kan dus niet tegen je gebruikt worden in een procedure.

De kosten van mediation zijn daarbij aanmerkelijk lager dan van een procedure met ieder een eigen advocaat.

Het alternatief

Weigert je partner jouw voorstel tot mediation, dan kan je naar een advocaat. Indien jij naar een advocaat gaat, dan wordt jouw partner min of meer gedwongen om zelf ook een advocaat aan te stellen. Het is namelijk niet mogelijk om zonder advocaat verweer te voeren in een echtscheidingsprocedure. Stelt de verweerder geen advocaat aan, dan worden alle verzoeken toegewezen en het verweer en alle eigen verzoeken van de verweerder niet ontvankelijk verklaard. Indien één partij een advocaat aanstelt, dan moet de ander dus hetzelfde doen.

Een procedure met advocaten is vele malen duurder en duurt langer. Het uiteindelijke resultaat is hetzelfde, namelijk een echtscheiding.

Samengevat

  • Mediation is goedkoper en sneller;
  • Mediation kan oplossingen bieden die voor beiden aanvaardbaar zijn;
  • De wederpartij kan de scheiding niet dwarsbomen;
  • Baat het niet, dan schaadt het niet;
  • Haastige spoed is zelden goed.

Meer:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

Over de auteur

Echtscheiding middels mediation heeft veel voordelen ten opzichte van een scheiding met advocaten. Een veel gestelde vraag is dan ook: "Hoe krijg ik mijn partner mee naar de mediator?" Met de informatie hieronder heb je meer kennis waardoor jij jouw scheiding beter kunt laten verlopen. Vrijwilligheid Mediation kan alleen op vrijwillige basis. Dat betekent dat…

Lees meer >Back To Top