Ga naar hoofdinhoud
9,2
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

Als het besluit is genomen om uit elkaar te gaan komt er veel op je af. Waar te beginnen? En hoe regel je een echtscheiding?

Er moeten twee dingen geregeld worden:

  1. De ontbinding van het huwelijk (of geregistreerd partnerschap);
  2. De gevolgen van de scheiding.

De ontbinding van het huwelijk

De ontbinding van het huwelijk gebeurt door een inschrijving bij de burgerlijke stand. Dit is bij een huwelijk (en als er kinderen zijn ook bij een geregistreerd partnerschap) alleen mogelijk met een beschikking van een rechter. Je moet dus eerst een echtscheidingsbeschikking van de rechtbank hebben, voordat het huwelijk kan worden ontbonden. Een verzoek hiertoe wordt door een advocaat ingediend bij de rechtbank. Je kunt een huwelijk dus niet zelf ontbinden. Een belangrijke reden daarvoor is dat de overheid wil dat een echtscheiding zorgvuldig gebeurt.

Hoe regel je de gevolgen van een echtscheiding?

Concreet wordt met “de gevolgen van de echtscheiding” bedoeld dat op papier komt te staan hoe na de echtscheiding de zorg voor de kinderen verdeeld zal worden, wat er gebeurt met de echtelijke woning, hoeveel alimentatie er betaald zal worden, wie welke bezittingen krijgt, wie welke schulden moeten dragen, of er onderling nog afgerekend moet worden en wat er gebeurt met opgebouwde pensioenrechten.

Indien de regelingen daarover op papier staan, dan weten partijen wat ze van elkaar kunnen verwachten en zij kunnen elkaar daar ook aan houden. Dat biedt dus duidelijkheid en (rechts)zekerheid.

Je kunt de gevolgen van de scheiding met advocaten en rechters regelen. Het voordeel daarvan is dat je niet afhankelijk bent van de medewerking van je ex-partner. Nadeel is dat de kosten van een procedure doorgaans hoog zijn en dat een procedure lang duurt. Gemiddeld een jaar.

Je kunt de gevolgen van de scheiding echter ook zonder advocaat regelen. Je maakt dan gebruik van een mediator. Het voordeel daarvan is dat je samen in gesprek blijft. Daardoor blijft de onderlinge relatie beter, hetgeen beter is voor kinderen. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om belangen uit te ruilen. Na een rechtszaak is er vaak een winnaar en een verliezer. Na een Mediation zijn er vaak oplossingen tot stand gekomen die voor beiden aanvaardbaar zijn. Tot slot zijn de kosten lager. Eén mediator is goedkoper dan twee advocaten. Een voorwaarde is wel dat beide partijen bereid zijn om mee te werken aan mediation. Je kunt elkaar hier niet toe dwingen.

Meer:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

Over de auteur

Als het besluit is genomen om uit elkaar te gaan komt er veel op je af. Waar te beginnen? En hoe regel je een echtscheiding? Er moeten twee dingen geregeld worden: De ontbinding van het huwelijk (of geregistreerd partnerschap); De gevolgen van de scheiding. De ontbinding van het huwelijk De ontbinding van het huwelijk gebeurt…

Lees meer >



Back To Top