Ga naar hoofdinhoud
9,1
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

Wat is co ouderschap? Hoe zit dat met de fiscale regelingen? En heb je als co ouder nog recht op kinderalimentatie? 

Co ouderschap

Je bent co-ouder als je als ouders na de scheiding beiden het ouderlijk gezag hebt en je de feitelijke verzorging en opvoeding van de kinderen (nagenoeg) gelijk verdeelt. Een zorgregeling waarbij de kinderen drie dagen per week bij de ene ouder en vier dagen per week bij een andere ouder verblijven, valt nog steeds onder de noemer co-ouderschap.

De belastingdienst hanteert hierbij nog een aanvullende voorwaarde: een kind moeten ten minste drie hele dagen per week bij iedere ouder verblijven of wekelijks wisselend bij een ouder. Als co-ouder kun je als ouders namelijk beiden in aanmerking komen voor diverse fiscale voordelen.

Gezamenlijke verzorging en opvoeding

Als co ouder neem je beiden een gelijk aandeel in de dagelijkse verzorging en opvoeding van een kind. Om dit goed te doen, is regelmatig overleg tussen beide ouders noodzakelijk. Je moet duidelijke afspraken maken over de zorgregeling (wanneer is een kind waar?) en over de manier waarop je elkaar  informeert en contact houdt. Tevens is het handig als je na de scheiding dichtbij elkaar blijft wonen.

Heb je als co ouder recht op kinderalimentatie?

Ook co ouders moeten goede afspraken maken over de kosten van een kind. Het is een misverstand dat er bij co ouderschap geen sprake is van kinderalimentatie. Vaak maken co ouders echter een andere afspraak over de kosten van kinderen. Hierbij wordt dan onderscheid gemaakt tussen de verblijfskosten en de kindgebonden kosten van een kind. Doordat een kind even vaak bij iedere ouder verblijft, worden deze verblijfskosten gelijk verdeeld. Voor het betalen van de kindgebonden kosten, zoals onder andere de kosten van school, contributies en kleding kunnen ouders samen een kindrekening aanhouden.

Maar ook als er sprake is van een  kindrekening kan er sprake zijn van kinderalimentatie. Dit is het geval als een ouder niet voldoende draagkracht heeft om zijn/haar deel van de verblijfskosten van een kind te betalen.

Meer informatie 

Raad & Daad heeft meer artikelen met nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

 

Over de auteur

Wat is co ouderschap? Hoe zit dat met de fiscale regelingen? En heb je als co ouder nog recht op kinderalimentatie?  Co ouderschap Je bent co-ouder als je als ouders na de scheiding beiden het ouderlijk gezag hebt en je de feitelijke verzorging en opvoeding van de kinderen (nagenoeg) gelijk verdeelt. Een zorgregeling waarbij de…

Lees meer >Back To Top