Ga naar hoofdinhoud
9,1
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

Als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen valt de onderneming binnen de gemeenschap. Maar ook als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden kan het zijn dat de onderneming in de verdeling betrokken moet worden. Dit is afhankelijk van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden. Net als de verdeling van andere bezittingen en schulden, moet de waarde van de onderneming in dat geval op een zorgvuldige manier worden vastgesteld.

Waarderen van de onderneming bij echtscheiding

Er zijn verschillende methoden voor het waarderen van de onderneming bij echtscheiding. Een onderneming kan gewaardeerd worden op basis van het eigen vermogen (boekwaarde) maar bijvoorbeeld ook op basis van de toekomstige winst. Bij echtscheiding worden alle vermogensbestanddelen gewaardeerd naar de actuele vrije marktwaarde. Dus de actuele verkoopprijs.

De onderneming moet tegen de hoogst mogelijke waarde gewaardeerd worden. Maar er zijn complicaties. Wat zal de winst in de toekomst zijn? Hoe ontwikkelt de markt zich waarin de onderneming werkt? Hoe belangrijk is de rol van de ondernemer zelf? Kan de ondernemer de uitkoopsom betalen? De waardering moet redelijk zijn. Het voortbestaan van de onderneming staat altijd voorop. Er zal een beslissing genomen moeten worden over de waarde van de onderneming. Die beslissing kan door een rechter genomen worden maar ook door de partijen samen. Dat laatste is alleen mogelijk als jullie met elkaar in gesprek blijven.

Raad & Daad helpt jullie bij het maken van afspraken over de waardering van de onderneming en de verrekening van de waarde van de onderneming als die waarde is vastgesteld. Soms is de waardering zeer eenvoudig. Onze mediators zijn juristen of fiscalisten en financieel deskundig. De mediator kan in de mediationprocedure vaststellen of er aanspraak gemaakt kan worden op de waarde van de onderneming en een scan maken van de omvang van de onderneming. Op basis daarvan kunnen jullie verder overleggen.

Meer informatie

Raad & Daad heeft meer artikelen met nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar contact@raad-daad.nl.

Over de auteur

Als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen valt de onderneming binnen de gemeenschap. Maar ook als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden kan het zijn dat de onderneming in de verdeling betrokken moet worden. Dit is afhankelijk van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden. Net als de verdeling van andere bezittingen en schulden, moet…

Lees meer >Back To Top