8.5
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
skip to Main Content
Mail mij dit artikel

Kunnen wij na de echtscheiding samen eigenaar van ons huis blijven?

Wat zegt de wet

Ex-partners kunnen de verdeling van de woning niet weigeren. Indien één partner de woning niet langer samen wil aanhouden, dan moet de woning worden verkocht of worden verdeeld.

Mogen we de woning samen aanhouden?

Het is mogelijk om de woning samen te houden. Er wordt dan dus niet verdeeld en ook niet verkocht. In elk geval niet direct. Maar dat kan alleen als beide partijen het hierover eens zijn.

De woning onverdeeld laten doen ex-partners bijvoorbeeld als onderling verdelen financieel niet kan (omdat de bank niet akkoord is met de herfinanciering) maar er in de ogen van de partijen toch grote belangen zijn om de woning niet te verkopen. Bijvoorbeeld om de kinderen (nog een tijd) in hun vertrouwde omgeving te houden of omdat er bij verkoop een grote schuld resteert als gevolg van onderwaarde.

Ex-partners blijven dan beiden eigenaar van de woning terwijl slechts één van hen, vaak met de kinderen, in de woning blijft wonen.

Wat zijn de gevolgen?

Indien ex-partners de woning samen willen aanhouden, dan is er sprake van een complexer echtscheidingsconvenant.

  • Er moeten afspraken vastgelegd worden over het gebruik van de woning;
  • Er moeten afspraken gemaakt worden over de verdeling van (alle) bij de woning horende kosten;
  • Er moet gesproken worden over de verdeling van de hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek;
  • Er moet een afspraak gemaakt worden over hoe lang de woning wordt aangehouden en wat er daarna gebeurt. Bovendien moet er besproken worden wat er gebeurt bij bijvoorbeeld hertrouwen, overlijden, etc.

Dit kunnen de meeste mensen niet zelf. Een deskundige scheidingsmediator is bekend met de haken en ogen die er zijn als partijen de woning samen willen aanhouden en zal hen helpen dit op een goede manier te regelen en hen informeren over de gevolgen van hun afspraken zodat zij weten wat zij doen en wat de gevolgen hiervan zijn.

Eigen woning en echtscheiding

Je kunt samen scheiden met een mediator of ieder met een eigen advocaat. Mediation is goedkoper, sneller en er zijn meer mogelijkheden. Een deskundige scheidingsmediator heeft onder andere kennis van wonen, hypotheken, belastingen en verzekeringen. De mediator stelt zorgvuldig met partijen de feiten vast -bijvoorbeeld wat de woning waard is- en helpt partijen vervolgens om afspraken te maken over wat er na de scheiding met de woning zal gebeuren. Maar dat niet alleen. Een deskundig mediator helpt partijen ook om afspraken te maken over wie er tot die tijd zal kunnen wonen, wie welke kosten moet betalen en wie recht heeft op de hypotheekrenteaftrek zodat alles eerlijk verloopt.

Meer informatie over scheiden

Raad & Daad heeft meer artikelen met nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld:

-Hoeveel hypotheek kan ik na de scheiding krijgen;

-Hoe regel je een echtscheiding;

-Hoe werkt een scheidingsprocedure met een mediator;

-Kunnen wij na de scheiding samen eigenaar blijven van onze woning;

-Wat is partneralimentatie;

-Hoe onderhandel ik over partneralimentatie.

 

De artikelen staan op onze website of kunnen opgevraagd worden door te bellen of te mailen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl

 Over de auteur

beheerder

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."

Back To Top