Ga naar hoofdinhoud
9,2
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

In de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is bepaald dat beide partners bij een scheiding over en weer recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen van de ander dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Deze wet zorgt ervoor dat jouw pensioenuitvoerder de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen maandelijks uitkeert aan jouw ex-partner wanneer jij met pensioen gaat. De pensioenuitvoerder van jouw ex-partner zal echter pas de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen maandelijks aan jou gaan uitkeren wanneer jouw ex-partner met pensioen gaat. Dit kan in sommige situaties ongewenste gevolgen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een leeftijdsverschil tussen jullie beiden. Dit kun je oplossen door te kiezen voor de mogelijkheid van conversie van het pensioen.

Conversie van het pensioen

Bij conversie wordt de aanspraak op zowel het ouderdomspensioen als het bijzonder nabestaandenpensioen omgezet -geconverteerd- in een eigen ouderdomspensioenaanspraak. Je krijgt zo dus een eigen pensioenvoorziening bij de pensioenuitvoerder van jouw ex-partner. Dit ouderdomspensioen gaat aan jou uitkeren wanneer jij met pensioen gaat. Deze uitkering blijft voortbestaan totdat je komt te overlijden. Indien jouw ex-partner komt te overlijden, heeft dit geen gevolgen meer voor het pensioen dat jij ontvangt.

Nadeel van conversie van het pensioen

Een nadeel van conversie is dat de partner die het ouderdomspensioen moet afstaan, het pensioen ook definitief kwijt is. Als jouw ex-partner overlijdt krijg je dat deel van het ouderdomspensioen niet meer terug.

Conversie van het pensioen is niet bij iedere pensioenuitvoerder een mogelijkheid. Vraag dit dus na bij jouw pensioenuitvoerders voordat je hieromtrent een definitieve keuze maakt.

Na de echtscheiding

Binnen twee jaar na de echtscheiding moet je de pensioenuitvoerder op de hoogte stellen van de keuze omtrent het pensioen. Hiervoor kun je gebruik maken van het Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding.

Er is een heel groot verschil in de mogelijkheden omtrent de verdeling van het pensioen bij een echtscheiding met advocaten of een echtscheiding met een mediator. Voor meer informatie hierover lees je de artikelen:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

 

Over de auteur

In de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is bepaald dat beide partners bij een scheiding over en weer recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen van de ander dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Deze wet zorgt ervoor dat jouw pensioenuitvoerder de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen maandelijks uitkeert aan jouw…

Lees meer >



Back To Top