Ga naar hoofdinhoud
9,1
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

Er is bijna geen thema bij echtscheiding dat meer weerstand oproept dan partneralimentatie. Daarom wordt over partneralimentatie ook veel geprocedeerd, niet zelden jaren nadat de echtscheiding is afgewikkeld. Het is daarom belangrijk dat beide partners een partneralimentatie als redelijk ervaren. Maar hoe doe je dit? Hoe kun je goed onderhandelen over partneralimentatie?

Kies de juiste procedure

De advocaat voor de alimentatieplichtige partner zal alles doen om de alimentatie zo laag mogelijk te krijgen. De advocaat van de alimentatiegerechtigde partner doet hetzelfde maar dan voor een zo hoog mogelijke alimentatie. Als jullie samen geen overeenstemming bereiken, zal de rechter een beslissing nemen. De rechter houdt daarbij maar in beperkte mate rekening met andere factoren dan cijfers. De uitkomst van een alimentatie ligt in het geval van een rechtszaak met advocaten voor een groot deel vast. In mediation is er veel meer ruimte voor overleg en om onderlinge belangen uit te ruilen en af te stemmen. Kortom, wil je een betere alimentatieregeling, regel de scheiding middels mediation.

Onderhandelen over partneralimentatie – Behoefte

Met behoefte wordt bedoeld hetgeen je nodig hebt om na de scheiding zoveel mogelijk te kunnen doen wat je ten tijde van het huwelijk gewend was. Het verschil tussen het besteedbaar inkomen en de behoefte van de alimentatiegerechtigde is de aanvullende behoefte aan partneralimentatie. Voor het vaststellen van de behoefte is een norm bedacht: de hofnorm. Als alternatief kun je aan de hand van een behoeftelijst samen onderzoeken wat een alimentatiegerechtigde aan alimentatie nodig heeft na de echtscheiding.

Onderhandelen over partneralimentatie – Draagkracht

Meestal is de hoogte van de alimentatie afhankelijk van de draagkracht van de alimentatieplichtige partner. De draagkracht is het verschil tussen het inkomen en de kosten. Maar wat is inkomen en wat zijn kosten?

Inkomen

Partneralimentatie wordt berekend over het in redelijkheid te verwachten toekomstige inkomen. De mediator laat jullie samen praten over wat jullie denken dat ieders toekomstige inkomen is. Over het vaste inkomen is weinig discussie mogelijk. Dat zit anders met variabel inkomen. Bijvoorbeeld toeslagen, overwerk, provisies en bonussen of winst uit onderneming. Zoek samen naar een uitgangspunt dat voor jullie beiden redelijk is.

Kosten

Partneralimentatie wordt tevens berekend op basis van ieders te verwachten toekomstige kosten. Die zijn ten tijde van de scheiding vaak nog niet bekend. Het is niet mogelijk om over al deze kosten te onderhandelen. Er zijn vaste regels over deze kosten.

De woonkosten zijn vaak de hoogste kosten. Als die nog niet bekend zijn, zul je hier een aanname moeten doen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat die in de toekomst te verwachten woonlast ook feitelijk realistisch is.

Ook worden onder andere ziektekosten, eventuele huwelijkse schulden en premies voor inkomensvoorzieningen (arbeidsongeschiktheidsverzekering/lijfrente) in de berekening betrokken. Zoek samen naar een redelijk uitgangspunt voor deze lasten om tot een gezamenlijk gedragen draagkrachtberekening te komen.

Onderhandelen over partneralimentatie – Termijn

De maximale termijn van de alimentatieverplichting is afhankelijk van een aantal factoren. Meer informatie over de duur van de partneralimentatieverplichting kun je vinden in dit artikel.

Tijdens de mediation kunnen jullie samen afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie maar ook over de duur van de alimentatieverplichting.

Meer informatie over partneralimentatie

Raad & Daad heeft meer artikelen met nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl

Over de auteur

Er is bijna geen thema bij echtscheiding dat meer weerstand oproept dan partneralimentatie. Daarom wordt over partneralimentatie ook veel geprocedeerd, niet zelden jaren nadat de echtscheiding is afgewikkeld. Het is daarom belangrijk dat beide partners een partneralimentatie als redelijk ervaren. Maar hoe doe je dit? Hoe kun je goed onderhandelen over partneralimentatie? Kies de juiste…

Lees meer >Back To Top