Spring naar content

Koophuis en scheiden

Als je gaat scheiden en samen een koophuis hebt, brengt dat veel extra geregel en uitzoekwerk met zich mee. Kan één van beiden in de woning blijven wonen of moet deze worden verkocht? Wat betekent dit voor de maandlasten? In dit artikel leggen we uit wat er bij een scheiding met een koopwoning komt kijken en welke opties je hebt.

Wat gebeurt er met het koophuis bij scheiden?

Bij de scheiding moet je onder andere afspreken wat er met de koopwoning gebeurt. Er zijn drie verschillende mogelijkheden:

1. Het koophuis wordt toebedeeld aan één van beiden

Het heeft een hoop voordelen als één van beiden na de scheiding in het koophuis kan blijven wonen. Zo hoef je niet allebei te verhuizen. Als de woning wordt toebedeeld aan één van beiden, verkoopt de vertrekkende partner zijn/haar aandeel in de woning aan de ander. Het overdragen van de woning vindt plaats bij de notaris middels een akte van verdeling. Ook moet de vertrekkende partner worden ontslagen uit zijn/haar verplichten met betrekking tot de hypotheek. Ten slotte moet de vertrekkende partner worden uitgekocht voor de helft van de overwaarde.

2. De koopwoning wordt verkocht

Wil of kan geen van beiden, na de scheiding, in het koophuis blijven wonen? Dan kunnen jullie de woning verkopen. Het verkopen van de woning gebeurt doorgaans met behulp van een makelaar. Met de verkoopopbrengst wordt de hypotheek afgelost. Na aftrek van de kosten van de makelaar wordt de overwaarde verdeeld.

3. Het koophuis blijft onverdeeld

Als geen van beiden in het koophuis kan blijven wonen, maar het verkopen van de woning niet gewenst is, is er nog één alternatief: je kunt de koopwoning onverdeeld laten. De woning blijft dan gezamenlijk eigendom. Ook blijf je samen aansprakelijk voor de hypotheek. Er zitten echter veel fiscale en juridische haken en ogen aan deze optie.

Hoe wordt de overwaarde of restschuld verdeeld?

De overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheek. Is dat verschil negatief, dan spreken we van onderwaarde. Ieders aandeel in de overwaarde is in beginsel gelijk aan het aandeel in het eigendom van de woning. Meestal is dat 50/50 maar dat is niet altijd het geval. Maar ook als de woning niet op jouw naam staat, zou het kunnen dat je recht hebt op (een deel) van de overwaarde.

De overwaarde moet je investeren in de aankoop van een nieuwe woning. Doe je dit niet en koop je binnen drie jaar een nieuw huis, dan krijg je te maken met de bijleenregeling.

Advies bij scheiden met een koophuis

Als je gaat scheiden met een koophuis, is het verstandig om deskundige begeleiding in te schakelen. Om die reden heeft Raad & Daad een exclusieve samenwerking met De Hypotheker – de grootste en bekendste onafhankelijke hypotheekadviseur van Nederland. Op een vestiging van De Hypotheker bij jou in de buurt heb je zowel gesprekken met een mediator van Raad & Daad als met een hypotheekadviseur van De Hypotheker. Zo word je volledig ontzorgd tijdens het hele proces en weet je zeker dat je aan het eind van de rit alles goed hebt geregeld.

Wat kost scheiden met een koophuis

Mediation en hypotheekadvies zijn maatwerk. De kosten zijn dan ook niet voor iedereen gelijk. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je in aanmerking komt voor een bijdrage vanuit de overheid in de kosten van de mediation. Voor een kostenindicatie op maat vul je het formulier op de website in. Wij nemen tijdens kantoortijden binnen 8 uur contact met je op voor een vrijblijvend advies en een kostenindicatie.

Wat wij bieden:

  • Gespecialiseerde MfN-registermediator
  • Deskundige en onafhankelijke begeleiding
  • Locatie in de buurt bij De Hypotheker
  • Juridisch en fiscaal advies
  • Onafhankelijke alimentatieberekening
  • Opgesteld convenant en ouderschapsplan
  • Ontbindingsprocedure bij de rechtbank
  • Adviesgesprek met De Hypotheker
  • Een vooraf vastgestelde prijs

Wat vragen wij?

  • De bereidheid om met elkaar aan tafel te zitten
  • De intentie om er samen uit te komen
Offerte aanvragen
ONZE WERKWIJZE

Het stappenplan

Het besluit om te gaan scheiden is genomen. Hoe nu verder?
Bekijk onze 5 verdiepende pagina’s waar de stappen in staan uitgelegd.

Dit stappenplan hieronder helpt je op weg.
Klik op het + icoon voor meer informatie.

Ervaringen

03 juni 2025
Heel fijn en vakkundig geholpen!

Heel fijn en vakkundig geholpen. Denkt goed mee en komt afspraken na.

Michael van Veelo, Ridderkerk
Mediator Christiaan Paans
01 juni 2025
Snel, kundig, onpartijdig maar toch empathisch!

Femke Bergmans heeft met hart voor haar werk mij tijdens mijn scheiding ontzettend snel en kwalitatief goed geholpen om alles te regelen. Ik spreek bij deze voor mijzelf omdat dit mijn visie is op de mediation van onze scheiding. Wat mij het meeste heeft geholpen is dat ze hard en snel gewerkt heeft, goed bereikbaar was, onpartijdig bleef en soms de juiste afstand nam van de gesprekken en op de juiste wijze als een mediator hielp om tot een oplossing te komen waarbij ze haar empathie liet zien. Ik zou haar aan iedereen aanraden die begeleiding nodig heeft bij een scheiding.

Janneke Vriens, Koudekerke
Mediator Femke Bergmans
25 mei 2025
Fijne begeleiding en snel gegaan

Hele fijne begeleiding en het was relatief snel voorbij allemaal. Ik vind alleen het woord ‘easy’ heel onhandig in deze context, want het is nooit makkelijk om te scheiden. Plus, vooral aan het begin moet je het helemaal zelf uitzoeken, dus dat is vooral easy voor jullie, maar niet voor de klant. Iets meer instructie bij het invullen zou fijn zijn.

Sanne, Assen
Mediator Floor van den Berg
21 mei 2025
Snel, vakkundig, vriendelijk

Snel, vakkundig, vriendelijk

Claudia, Maarssen
Mediator Femke Bergmans
21 mei 2025
Ging goed en vrij snel

Beide partijen goed en snel geholpen

Samantha van Noort, Naaldwijk
Mediator Hilde Visser
19 mei 2025
Prima ervaring, overal snelle respons op

Contact was snel gelegd als mede de eerste afspraak. Het proces is duidelijke en soepel verlopen.

Dennis, Den Hoorn
Mediator Hilde Visser
16 mei 2025
Rustig en persoonlijk

Prettige en persoonlijke afhandeling

m, Rozenburg
Mediator Remi Brus
13 mei 2025
Professional People

My experience with Raad & Daad was very good, actually I don’t have any complaint about your services, all the process was easy and the explanations for every step that a Had to do was professional and on time,
Mr. Martijn Sprenger was very kind person and professional as well his recommendation were very clear during all the process.

Felipe Hincapie Gonzalez, Amsterdam
Mediator Martijn Sprenger
13 mei 2025
Goede ervaring

Is naar tevredenheid gegaan

E, Cuijk
Mediator René Tolboom
08 mei 2025
Klasse

Klasse

Uitstekend, Meppel
Mediator Peter Juffer

Scheiden zonder hoge kosten

Vraag snel en gratis een offerte aan

Met Easy Echtscheiding is de scheiding snel en tegen de laagst mogelijke kosten geregeld, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Je regelt de scheiding immers maar één keer.

Met Easy Echtscheiding ben je verzekerd van:

  • Deskundige en ervaren MfN-registermediators
  • Snel en persoonlijk contact
  • Altijd een vestiging in de buurt

Vul het formulier in en ontvang snel en gratis een vrijblijvende offerte!

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Hoe wilt u scheiden? Selecteer een keuze*(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veel gestelde vragen

Waar kun je ons vinden?

Wij zijn werkzaam in heel Nederland. Door de exclusieve samenwerking met De Hypotheker -de grootste en bekendste onafhankelijke hypotheekadviseur van Nederland- hebben wij met ruim 120 vestigingen altijd een kantoor bij jullie in de buurt.

De samenwerking met De Hypotheker zorgt er bovendien voor dat jullie al tijdens het proces duidelijk hebben hoeveel je kunt lenen voor een woning en wat de woonlasten na de scheiding zullen zijn; dit biedt duidelijkheid.

Je kunt voor vragen of het maken van een afspraak bellen op telefoonnummer (+31) 85 009 18 50.

Waar kunnen we je helpen?
Is het besluit om te scheiden definitief?

Is het besluit om uit elkaar te gaan definitief of zijn er nog alternatieven mogelijk?

Is het besluit om uit elkaar te gaan definitief genomen? Dan is de volgende stap beslissen hoe jullie de scheiding gaan regelen.

Hoe gaan wij scheiden?

De scheiding regel je bij voorkeur samen. Dit kan volledig online of middels mediation. Deze oplossing is altijd sneller en goedkoper. Bovendien maken jullie zo zelf de afspraken over de gevolgen van de scheiding.

Kom je er samen niet uit? Dan moet ieder een eigen advocaat in de arm nemen.

Waar gaan wij scheiden?

De scheiding samen regelen doe je met behulp van een mediator. Maar hoe kies je een goede mediator?

Kies voor een ervaren MfN-registermediator, gespecialiseerd in het familierecht. Onderzoek of je in aanmerking komt voor een toevoeging. Vraag verschillende offertes aan. Bekijk de reviews van de mediator en maak samen een keuze.

De scheiding aanvragen

Samen een keuze gemaakt? Maak dan een afspraak voor een eerste gesprek. Zorg ervoor dat je al van tevoren een goed beeld hebt van de kosten en wat je van het gesprek kunt verwachten.

De mediator informeert jullie over jullie rechten en plichten. Tevens begeleidt de mediator jullie bij het maken van goede afspraken.

Afspraken vastleggen

De gemaakte afspraken worden door de mediator vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Hebben jullie samen minderjarige kinderen? Dan worden de afspraken over de kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan.

Na ondertekening van het deze documenten wordt jullie dossier doorgestuurd naar de advocaat.

De scheiding afronden

De advocaat stelt een verzoekschrift op en dient dit in bij de rechtbank. De rechtbank spreekt de scheiding uit en maakt het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan onderdeel van deze uitspraak. Deze uitspraak wordt de beschikking genoemd.

De echtscheiding is definitief nadat de beschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.