Wie heeft het ouderlijk gezag na de scheiding? En wat is dat eigenlijk? En waarom heb ik een ouderschapsplan nodig?
Wat is gezag?
Als ouder met gezag ben je verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van jouw kind. Ook ben je de beheerder van het vermogen van het kind. Daarnaast ben je de wettelijk vertegenwoordiger van het kind; je kunt officiële handelingen verrichten namens jouw kind zoals het aanvragen van een paspoort.
Als een kind jonger is dan 14 jaar ben je ook wettelijk aansprakelijk voor wat jouw kind doet. Bijvoorbeeld als jouw kind schade aanricht. Wanneer een kind tussen de 14 en 16 jaar is, hangt het van de situatie af of deze ouder aansprakelijk is. Vanaf 16 jaar is een kind zelf aansprakelijk.
Wie heeft ouderlijk gezag?
Bij de geboorte van een kind krijgt de biologische moeder automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Dit tenzij de moeder minderjarig is, onder curatele staat of wanneer er sprake is van een langdurige geestelijke stoornis die het onmogelijk maakt dit uit te oefenen.
Wanneer jouw kind is geboren terwijl je getrouwd of geregistreerd partners bent, hebben jullie als ouders beiden het ouderlijk gezag. Ook als je na de geboorte van jouw kind trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, krijgen jullie als ouders beiden automatisch het ouderlijk gezag. Voorwaarde is dan wel dat de vader (of duomoeder) het kind heeft erkend.
Als je niet met elkaar bent gehuwd of geregistreerd partners bent, krijgt de vader niet automatisch het ouderlijk gezag. Hiervoor moet de vader het kind erkennen. Ook moeten de ouders samen gezag voor de vader aanvragen bij de rechtbank.
Wie heeft ouderlijk gezag na scheiding?
Als je voor de scheiding ouderlijk gezag had, houd je dit in beginsel ook na de scheiding. Om die reden moet je als ouders met gezag ook verplicht een ouderschapsplan opstellen als je uit elkaar gaat. In dit ouderschapsplan maak je samen afspraken over de invulling van het gezag na de scheiding. Ook wordt hierin onder andere een zorgregeling en een regeling ten aanzien van de kosten van een kind beschreven.
Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt het ouderlijk gezag na scheiding toegewezen aan één ouder. De rechter eindigt het gezag alleen als een kind “klem en verloren dreigt te raken” tussen de ouders.
Meer informatie
Raad & Daad heeft meer artikelen met nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld:
- Hoe vertellen wij de kinderen dat wij gaan scheiden?
- Wat is co-ouderschap?
- Hoe maak ik een goed ouderschapsplan?
De artikelen staan op onze website of kunnen opgevraagd worden door te bellen of te mailen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar contact@raad-daad.nl.
Scheiden zonder hoge kosten
Vraag snel en gratis een offerte aan
Met Easy Echtscheiding is de scheiding snel en tegen de laagst mogelijke kosten geregeld, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Je regelt de scheiding immers maar één keer.
Met Easy Echtscheiding ben je verzekerd van:
- Deskundige en ervaren MfN-registermediators
- Snel en persoonlijk contact
- Altijd een vestiging in de buurt
Vul het formulier in en ontvang snel en gratis een vrijblijvende offerte!
Waar kun je ons vinden?
Wij zijn werkzaam in heel Nederland. Door de exclusieve samenwerking met De Hypotheker -de grootste en bekendste onafhankelijke hypotheekadviseur van Nederland- hebben wij met ruim 120 vestigingen altijd een kantoor bij jullie in de buurt.
De samenwerking met De Hypotheker zorgt er bovendien voor dat jullie al tijdens het proces duidelijk hebben hoeveel je kunt lenen voor een woning en wat de woonlasten na de scheiding zullen zijn; dit biedt duidelijkheid.
Je kunt voor vragen of het maken van een afspraak bellen op telefoonnummer (+31) 85 009 18 50.