Spring naar content

Wat is co ouderschap?

Wat is co ouderschap? Hoe zit dat met de fiscale regelingen? En heb je als co ouder nog recht op kinderalimentatie? 

Co ouderschap

Je bent co-ouder als je als ouders na de scheiding beiden het ouderlijk gezag hebt en je de feitelijke verzorging en opvoeding van de kinderen (nagenoeg) gelijk verdeelt. Een zorgregeling waarbij de kinderen drie dagen per week bij de ene ouder en vier dagen per week bij een andere ouder verblijven, valt nog steeds onder de noemer co-ouderschap.

De belastingdienst hanteert hierbij nog een aanvullende voorwaarde: een kind moeten ten minste drie hele dagen per week bij iedere ouder verblijven of wekelijks wisselend bij een ouder. Als co-ouder kun je als ouders namelijk beiden in aanmerking komen voor diverse fiscale voordelen.

Gezamenlijke verzorging en opvoeding

Als co ouder neem je beiden een gelijk aandeel in de dagelijkse verzorging en opvoeding van een kind. Om dit goed te doen, is regelmatig overleg tussen beide ouders noodzakelijk. Je moet duidelijke afspraken maken over de zorgregeling (wanneer is een kind waar?) en over de manier waarop je elkaar  informeert en contact houdt. Tevens is het handig als je na de scheiding dichtbij elkaar blijft wonen.

Heb je als co ouder recht op kinderalimentatie?

Ook co ouders moeten goede afspraken maken over de kosten van een kind. Het is een misverstand dat er bij co ouderschap geen sprake is van kinderalimentatie. Vaak maken co ouders echter een andere afspraak over de kosten van kinderen. Hierbij wordt dan onderscheid gemaakt tussen de verblijfskosten en de kindgebonden kosten van een kind. Doordat een kind even vaak bij iedere ouder verblijft, worden deze verblijfskosten gelijk verdeeld. Voor het betalen van de kindgebonden kosten, zoals onder andere de kosten van school, contributies en kleding kunnen ouders samen een kindrekening aanhouden.

Maar ook als er sprake is van een  kindrekening kan er sprake zijn van kinderalimentatie. Dit is het geval als een ouder niet voldoende draagkracht heeft om zijn/haar deel van de verblijfskosten van een kind te betalen.

Meer informatie 

Raad & Daad heeft meer artikelen met nuttige informatie voor je. Bijvoorbeeld:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

Scheiden zonder hoge kosten

Vraag snel en gratis een offerte aan

Met Easy Echtscheiding is de scheiding snel en tegen de laagst mogelijke kosten geregeld, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Je regelt de scheiding immers maar één keer.

Met Easy Echtscheiding ben je verzekerd van:

  • Deskundige en ervaren MfN-registermediators
  • Snel en persoonlijk contact
  • Altijd een vestiging in de buurt

Vul het formulier in en ontvang snel en gratis een vrijblijvende offerte!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar kun je ons vinden?

Wij zijn werkzaam in heel Nederland. Door de exclusieve samenwerking met De Hypotheker -de grootste en bekendste onafhankelijke hypotheekadviseur van Nederland- hebben wij met ruim 120 vestigingen altijd een kantoor bij jullie in de buurt.

De samenwerking met De Hypotheker zorgt er bovendien voor dat jullie al tijdens het proces duidelijk hebben hoeveel je kunt lenen voor een woning en wat de woonlasten na de scheiding zullen zijn; dit biedt duidelijkheid.

Je kunt voor vragen of het maken van een afspraak bellen op telefoonnummer (+31) 85 009 18 50.

Waar kunnen we je helpen?
Is het besluit om te scheiden definitief?

Is het besluit om uit elkaar te gaan definitief of zijn er nog alternatieven mogelijk?

Is het besluit om uit elkaar te gaan definitief genomen? Dan is de volgende stap beslissen hoe jullie de scheiding gaan regelen.

Hoe gaan wij scheiden?

De scheiding regel je bij voorkeur samen. Dit kan volledig online of middels mediation. Deze oplossing is altijd sneller en goedkoper. Bovendien maken jullie zo zelf de afspraken over de gevolgen van de scheiding.

Kom je er samen niet uit? Dan moet ieder een eigen advocaat in de arm nemen.

Waar gaan wij scheiden?

De scheiding samen regelen doe je met behulp van een mediator. Maar hoe kies je een goede mediator?

Kies voor een ervaren MfN-registermediator, gespecialiseerd in het familierecht. Onderzoek of je in aanmerking komt voor een toevoeging. Vraag verschillende offertes aan. Bekijk de reviews van de mediator en maak samen een keuze.

De scheiding aanvragen

Samen een keuze gemaakt? Maak dan een afspraak voor een eerste gesprek. Zorg ervoor dat je al van tevoren een goed beeld hebt van de kosten en wat je van het gesprek kunt verwachten.

De mediator informeert jullie over jullie rechten en plichten. Tevens begeleidt de mediator jullie bij het maken van goede afspraken.

Afspraken vastleggen

De gemaakte afspraken worden door de mediator vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Hebben jullie samen minderjarige kinderen? Dan worden de afspraken over de kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan.

Na ondertekening van het deze documenten wordt jullie dossier doorgestuurd naar de advocaat.

De scheiding afronden

De advocaat stelt een verzoekschrift op en dient dit in bij de rechtbank. De rechtbank spreekt de scheiding uit en maakt het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan onderdeel van deze uitspraak. Deze uitspraak wordt de beschikking genoemd.

De echtscheiding is definitief nadat de beschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.