Ga naar hoofdinhoud
9,1
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen
Mail mij dit artikel

De scheidingsmelding is het moment waarop een partner of beide partners samen definitief besluiten om te scheiden. Het is belangrijk om de scheidingsmelding op een goede manier te doen. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over de scheidingsmelding.

Nadat het besluit is genomen om te scheiden, breekt een lastige periode aan. Wij zetten een paar tips voor je op een rij voor een goed proces na de scheidingsmelding.

Maak emoties beheersbaar

  1. In de eerste periode zullen er veel emoties zijn. Die beheers je beter door je erop voor te bereiden. Je bereidt je voor op de emoties van je partner door je in te leven in de ander. Inleven betekent dat je beseft dat dit veel betekent voor de ander. Er is echter niemand zielig. Er is ook niemand schuldig.
  2. Voer een gesprek over jullie relatie indien daar ruimte voor is. Anders niet. Geef eerlijk antwoord op vragen. Probeer verwijten te vermijden en praat vanuit de ik-vorm. “Ik zou graag willen dat we respectvol met elkaar praten” en “Ik wil graag alleen zijn” en “Ik kan mijn leven niet meer met jou delen”.
  3. Het is normaal dat er in de eerste fase heftige ruzies en discussies zijn. Dat gebeurt bij de meeste scheidingen. Het is niet erg en zal minder worden. Maak drie afspraken met elkaar:
  • Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn;
  • Praat respectvol met en over elkaar waar de kinderen bij zijn;
  • Blijf met elkaar in gesprek en probeer naar elkaar luisteren.

Haastige spoed is zelden goed

  1. Geef elkaar de tijd en ruimte om het definitieve besluit te verwerken. Dat kan verschillen van enkele minuten tot ongeveer drie á vier weken.
  2. Het is belangrijk om elkaar geen valse hoop te geven.
  3. Indien er sprake is van een nieuwe liefde, is de kans op een moeizame scheiding groter maar eerlijkheid is het belangrijkste. Contacten met een nieuwe geliefde worden tijdens het scheidingsproces beter vermeden.

Er is geen schuldige

  1. Binnen de Nederlandse wet heeft niemand schuld aan een echtscheiding. Het gaat er niet om wie besluit te scheiden. Het gaat erom dat de relatie is mislukt. Dat is op grond van de Nederlandse wet een gezamenlijke verantwoordelijkheid. In elk geval wordt er geen onderzoek gedaan naar schuld.

Wel praten over “hoe je gaat scheiden”

  1. De volgende stap is met je partner te bespreken hoe je de scheiding gaat regelen. Samen met een mediator of alleen met een advocaat. Leef je in de ander in en bespreek dit pas als de ander daar ook klaar voor is.

Er is een heel groot verschil tussen een echtscheiding met advocaten of een echtscheiding met een mediator. Voor meer informatie hierover lees je de artikelen:

De artikelen kunnen opgevraagd worden door te bellen met ons kantoor op nummer 085-0091850 of per e-mail naar secretariaat@raad-daad.nl.

 

Over de auteur

De scheidingsmelding is het moment waarop een partner of beide partners samen definitief besluiten om te scheiden. Het is belangrijk om de scheidingsmelding op een goede manier te doen. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over de scheidingsmelding. Nadat het besluit is genomen om te scheiden, breekt een lastige periode aan. Wij zetten…

Lees meer >



Back To Top